PRO JUNIOR

Želite li tehnički ispravno i brzo naučiti igrati tenis, došli ste na pravo mjesto! Ono zbog čega hvale našu tenisku školu i po čemu se razlikujemo od drugih, je kvaliteta rada, planiran i programiran te individualiziran pristup rada. Na kraju, naši rezultati to dokazuju!

ČLANARINA

Najpovoljnija članarina na tržištu!

Već za 250kn/mj učite i igrajte tenis s osiguranim rekvizitima.

JAVITE NAM SE

Telefon za upise i polaznike škole tenisa
095 883 55 89

 

Pitali ste - odgovaramo!
943
post-template-default,single,single-post,postid-943,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_leftright,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,paspartu_enabled,side_menu_slide_from_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.0
Teniski klub PRO JUNIOR | Pitali ste - odgovaramo

Pitali ste – odgovaramo

PITALI STE

Poštovani! Javljam Vam se iz Istre. Ne znam možete li mi pomoći, ali vrijedi pokušati :-).  

Igram tenis rekreativno i natjecateljski veteranski, jer su mi već 62 godine. No glad za igranjem i pobjedama još uvijek je prisutna u meni. Moj problem je što puno mečeva izgubim kad u setu vodim  4:1, 5:4, 6:5 itd. Možete li mi Vašim znanjem pomoći? Srdačan pozdrav.

 

ODGOVARAMO

Pitali ste nas o problemu koji je čest, jer se radi o jednom od dva najzahtjevnija segmenta u meču: ‘otvaranje’ i ‘zatvaranje’ seta ili meča. Vjerojatno ste opušteni na početku meča i igrate tenis bez pritiska i to je odlično. Međutim, kad igrač dolazi u završnu fazu seta ili meča, pritisak raste i ponekad dolazi do promjene na taktičkom, mentalnom, fiziološkom, i vrlo brzo na tehničkom planu. Kada je igrač svjestan da je ‘dolazak na cilj’ u blizini i misao o rezultatu postaje sve češća, dolazi do gubljenja koncentracije.

To se očituje u:

  • promjeni ritma (rituali između poena se mijenjaju, odnosno postaju kraći),
  • taktike ( igrač čeka se da protivnik pogriješi (igrač je nedovoljno agresivan) ili postaje preagresivan), što u biti znači da se pobjednička igra (idealna kombinacija agresivnosti i konstantnosti) koja je dovela do vodstva promijenila
  • fiziološkoj promjeni (ukoliko igrač ubrza ritam, nedostaje vremena za relaksaciju (disanje i opuštanje mišića), pogotovo ukoliko je prethodni poen bio fizički zahtjevan). Mišići postaju sve napetiji, ritam disanja je poremećen, rad nogu je smanjen, što u kombinaciji negativno utječe na izvedbu udarca, i naravno, na kvalitetu poena.
  • Dodatno, ukoliko se ritam ubrza, igrač ponekad ne donosi najbolje odluke – neispravna taktika donosi nepoželjne rezultate. Negativan stav prema ishodu poena (npr. negativan samogovor) dodatno pogoršava situaciju (mišići se dodatno grče, disanje je brže i pliće, koncentracija bježi u neželjenom smjeru, itd.).Što napraviti da se vjerojatnost osvajanja seta poveća?

 

Nastojte raditi na ritualima, ne samo na kraju seta, nego u mečevima i treninzima uopće, tako da rituali postanu utrenirani/automatizirani.

 

Kako raditi na ritualima?

Nakon što je poen gotov, prebacite reket iz desne (ako ste desnjak)  lijevu ruku (tako da je glava reketa prema gore, a ručka prema dolje); to ce opustiti ruku s kojom igrate. Dok kupite lopte (i/ili se brišete ručnikom), udahnite/izdahnite 2x (brojite 4-5 sec na udisaju i isto toliko na izdisaju). Zatim se treba koncentrirati na cilj poena: što želite postići?


Kako odigrati poen?

Nakon što je plan napravljen, pristupite osnovnoj liniji i usredotočite pažnju na izvedbu servisa/returna. Za to je potrebna potpuna koncetracija na relevantne detalje (kao sto je vlastita opuštenost, protivnikovo tijelo/ritam na izvedbi servisa dok returnirate, pažnja na loptu, itd.). Sve ostalo treba izbrisati (rezultat, publika, vremenski uvjeti, misao na propuštene prilike). Na izmjeni strana, također je bitno usporiti i produbiti disanje (kao između poena).

Sretno u novim mečevima. Radite na ritualima i rezultati će uskoro doći. Vrhunska i konstantna priprema poena (mentalna, fiziološka, i taktička) donosi konstantan rezultat!

Imate li još pitanja za trenera ili psihologa javite nam se: tkprojunior@aol.com