PRO JUNIOR

Želite li tehnički ispravno i brzo naučiti igrati tenis, došli ste na pravo mjesto! Ono zbog čega hvale našu tenisku školu i po čemu se razlikujemo od drugih, je kvaliteta rada, planiran i programiran te individualiziran pristup rada. Na kraju, naši rezultati to dokazuju!

ČLANARINA

Najpovoljnija članarina na tržištu!

Već za 250kn/mj učite i igrajte tenis s osiguranim rekvizitima.

JAVITE NAM SE

Telefon za upise i polaznike škole tenisa
095 883 55 89

 

sportska psihologija - važnost sportske psihologije u tenisu
114
post-template-default,single,single-post,postid-114,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_leftright,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,paspartu_enabled,side_menu_slide_from_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-10.0
Teniski klub PRO JUNIOR | Sportska psihologija

VAŽNOST SPORTSKE PSIHOLOGIJE U TENISU

TENISKI KLUB “PRO JUNIOR” U SURADNJI SA SPORTSKIM PSIHOLOGOM DR. DOMAGOJEM LAUŠIĆEM

Sportska psihologija je znanstvena disciplina koja proučava mentalne procese i ponašanje sportaša tijekom natjecanja ili treninga. Intervjui natjecatelja na najvišem nivou, nezavisno od sporta, dokazuju da upravo razlike u mentalnim vještinama mogu separirati one koje dosegnu sam vrh od prosječnih. Neke od prepreka u svladavanju tih vještina su: prividan nedostatak vremena, manjak podrške i interesa trenera, roditelja te igrača, mitovi (npr.: sportska psihologija je samo za problematične igrače), nedostatak trenera sa znanjem i iskustvom u sportskoj psihologiji te manjak sportskih psihologa sa specijalizacijom u tenisu.

U tenisu element ‘isteka vremena’ ne postoji. To znači da vodstvo od 5:0 u zadnjem setu nije sto-postotna garancija pobjede te da rezultat 0:5 nije nedostižan, neovisno da li protivnici igraju na rekreativnoj, juniorskoj ili profesionalnoj razini. Bez obzira da li pobjeđujete ili gubite, šanse za pobjedu su veće ako se igrač manje koncentrira na rezultat, a više na procese koji vodi višoj kvaliteti igre.

Mentalni treninzi se koriste da bi se: unaprijedilo samopouzdanje, kontrolirao stres, postavili pravilni ciljevi, unaprijedila koncentracija te poboljšala vizualizacija.Primjena sportske psihologije ima nekoliko prednosti. Jedna od prednosti je da podiže nivo igre. Pobjeđivanje je jedan od glavnih ciljeva i zahtijeva konstantan nivo igre. Svladavanje psiholoških vještina jamči konstantnost. Dodatna prednost sportske psihologije je da promovira optimalni mentalni i emocionalni razvoj. Znanje i tehnike ove vještine unapređuju rješavanje problema, vode ka usavršavanju i rješavanju strateških problema te poboljšavaju procese poput kontrole emocija.

Prednosti sportske psihologije:

  • natjecanje pretvara u zabavno i izazovno iskustvo radije negoli jedno koje predstavlja mentalni napor i pritisak
  • razvija kompetentnost
  • povećava nezavisnost (od roditelja i trenera)
  • podiže samopovjerenje

 

Postavite pitanje dr. Domagoju Laušiću kako bi saznali više o sportskoj psihologiji, odnosno procesima koji pomažu igraču da dosegne željeni nivo igre:  tkprojunior@aol.com